-->

2025. július 11., péntek

ROZSKENYÉR

 

Hozzávalók:

  • 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 100 g sima búzaliszt (vagy teljes kiőrlésű, ha még egészségesebben szeretnéd)
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor vagy méz
  • 7 g szárított élesztő (1 csomag)
  • 250 ml langyos víz
  • 1 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
  • (opcionális) 1 evőkanál napraforgómag, tökmag vagy lenmag a tészta tetejére vagy belekeverve

Elkészítés:

  1. Élesztő felfuttatása:
    A langyos vízbe keverd bele a cukrot vagy mézet, majd szórd rá az élesztőt. Hagyd 5-10 percet, amíg habos lesz.

  2. Tészta összeállítása:
    Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és sót. Add hozzá az olajat és az élesztős vizet. Gyúrd össze, amíg egynemű, rugalmas tésztát kapsz. Ha túl ragacsos, adj még egy kis lisztet.

  3. Kelesztés:
    Fedd le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órát, vagy amíg a duplájára nő.

  4. Formázás:
    Kelesztés után lisztezett felületen gyúrd át a tésztát, formázz hosszúkás veknit vagy kisebb cipót. Ha szeretnéd, szórd meg magvakkal a tetejét, vagy nyomkodd bele a tésztába.

  5. Sütés:
    Előmelegített sütőben 220 °C-on süsd kb. 25-30 percig, amíg a kenyér ropogós, szép aranybarna kérget kap.

  6. Hűtés:
    Sütés után vedd ki, és hagyd rácson kihűlni, hogy kívül ropogós, belül puha legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése