Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
- 100 g sima búzaliszt (vagy teljes kiőrlésű, ha még egészségesebben szeretnéd)
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor vagy méz
- 7 g szárított élesztő (1 csomag)
- 250 ml langyos víz
- 1 evőkanál olívaolaj vagy napraforgóolaj
- (opcionális) 1 evőkanál napraforgómag, tökmag vagy lenmag a tészta tetejére vagy belekeverve
Elkészítés:
-
Élesztő felfuttatása:
A langyos vízbe keverd bele a cukrot vagy mézet, majd szórd rá az élesztőt. Hagyd 5-10 percet, amíg habos lesz. -
Tészta összeállítása:
Egy nagy tálban keverd össze a rozslisztet, búzalisztet és sót. Add hozzá az olajat és az élesztős vizet. Gyúrd össze, amíg egynemű, rugalmas tésztát kapsz. Ha túl ragacsos, adj még egy kis lisztet. -
Kelesztés:
Fedd le egy konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órát, vagy amíg a duplájára nő. -
Formázás:
Kelesztés után lisztezett felületen gyúrd át a tésztát, formázz hosszúkás veknit vagy kisebb cipót. Ha szeretnéd, szórd meg magvakkal a tetejét, vagy nyomkodd bele a tésztába. -
Sütés:
Előmelegített sütőben 220 °C-on süsd kb. 25-30 percig, amíg a kenyér ropogós, szép aranybarna kérget kap. -
Hűtés:
Sütés után vedd ki, és hagyd rácson kihűlni, hogy kívül ropogós, belül puha legyen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése