-->

2025. július 14., hétfő

LENCSEFŐZELÉK, SÜLT CSIRKEMELL

 Hozzávalók lencsefőzelék:

  • 100 g száraz lencse (vagy 200 g főtt/lédús konzerv)
  • 1 babérlevél
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 1 tk mustár (opcionális, de klasszikus)
  • 1–1,5 ek zabpehelyliszt
  • kb. 1 tk olaj
  • pici fűszerpaprika (opcionális)

Hozzávalók csirkemell:

  • 1 db csirkemellfilé (kb. 150–200 g)
  • só, bors
  • fokhagymapor vagy zúzott fokhagyma
  • 1 tk olaj

Elkészítés lencsefőzelék:

  1. Ha száraz lencsét használsz: áztasd be pár órára vagy egy éjszakára, majd szűrd le.

  2. Főzd meg a lencsét:
    Tedd fel főni annyi vízben, amennyi bőven ellepi. Add hozzá a fél hagymát, fokhagymát, babérlevelet, sózd a főzés vége felé.
    (Ha konzervlencsét használsz, elég pár percig főzni a többi hozzávalóval.)

  3. Habaráshoz:
    Egy kis tálban keverd csomómentesre a zabpehelylisztet kevés hideg vízzel (kb. 2-3 ek). Húzd le a főzeléket a tűzről, keverd bele, majd tedd vissza főni pár percre, míg besűrűsödik.

  4. Ízesítés:
    Keverd bele a mustárt, őrölt borsot, akár egy kevés pirospaprikát is, ha szereted.
    Vedd ki a babérlevelet és a főtt hagymadarabokat.

Elkészítés sült csirkemell:

  1. Fűszerezd:
    Sózd, borsozd, fűszerezd tetszés szerint. Ha van időd, pácolhatod 1-2 órát.

  2. Süsd:
    Serpenyőben 1 tk olajon süsd aranybarnára mindkét oldalát (kb. 3-4 perc oldalanként, attól függően, milyen vastag), vagy süsd 180°C-on sütőben 20-25 percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése