Hozzávalók
- 10 dkg lencse (kb. 1 kis csésze)
- 2–3 dl víz (amennyi ellepi + kicsit több)
- 1 babérlevél
- 1 kis gerezd fokhagyma
- Só, bors ízlés szerint
- 1 teáskanál mustár (opcionális, de klasszikusan van benne)
- 1/2 teáskanál ecet vagy citromlé (savanyításhoz)
Rántáshoz / Habarás helyett
- 1 teáskanál liszt
- 1 teáskanál olaj vagy kevés vaj
- 1/2 teáskanál pirospaprika (elhagyható, ha nem szeretnél piros főzeléket)
- 1–2 evőkanál tejföl vagy tej (opcionális)
Elkészítés
🫘 A lencsét átválogatod, megmosod, majd annyi vízben, hogy ellepje + kb. 1 dl-rel több, feltetted főni babérlevéllel és fokhagymával.
🧂 Sózni inkább csak a főzés vége felé érdemes, mert a só keményítheti a hüvelyest.
🔥 Addig főzöd, míg a lencse meg nem puhul, ez kb. 20–30 perc (áztatástól is függ).
🧂 Sózni inkább csak a főzés vége felé érdemes, mert a só keményítheti a hüvelyest.
🔥 Addig főzöd, míg a lencse meg nem puhul, ez kb. 20–30 perc (áztatástól is függ).
🧅 Közben egy kis serpenyőben a lisztet az olajon világosra pirítod, hozzáadod a pirospaprikát, gyorsan elkevered, majd pár evőkanál hideg vízzel csomómentesre kevered, végül beleöntöd a főzelékbe.
🥄 Ha sűrűbben szeretnéd, egy kevés tejfölt vagy tejet is keverhetsz bele a végén.
🥄 Ha sűrűbben szeretnéd, egy kevés tejfölt vagy tejet is keverhetsz bele a végén.
🥄 A végén ecettel vagy citromlével savanyítod, hozzákevered a mustárt, ha használsz.
🍽️ Melegen tálald – feltéttel vagy akár önmagában is kiváló!
🍽️ Melegen tálald – feltéttel vagy akár önmagában is kiváló!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése