-->

2025. szeptember 22., hétfő

TOJÁSLEVES

📖 RECEPT

HOZZÁVALÓK

½ evőkanál libazsír

½ evőkanál liszt

kb. ½ teáskanál egész kömény

½ gerezd fokhagyma

½ db babérlevél

1 tojás

csipetnyi friss petrezselyem (aprítva)

só, őrölt fekete bors ízlés szerint

¼ teáskanál édesnemes pirospaprika

kb. 3–4 dl víz

1 ek tejföl

néhány pirított kenyérkocka

Kaja fotó

ELKÉSZÍTÉS

Előkészítés

Megpucoljuk a fokhagymát, feltörjük a tojásokat és kicsit átkeverjük

Hőkezelés

A libazsírt vagy olajat egy lábasban felmelegítjük, majd beleszórjuk a lisztet és világos rántást készítünk belőle. Ezután hozzáadjuk az egész köményt, amit kicsit kipattogtatunk a forró zsiradékon. Ekkor jöhet a fokhagyma, amit röviden átforgatunk a rántásban, vigyázva, hogy ne égjen meg.

Egyéb hozzávalók

Amikor a kömény és a fokhagyma kiengedte az aromáját, a lábast lehúzzuk a tűzről, és beleszórjuk a pirospaprikát. Azonnal felöntjük a vízzel, hogy ne égjen meg, majd visszatesszük a tűzre és elkezdjük felforralni. Beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és lassan főzzük tovább a levest. Közben a tojásokat előkészítjük: kettőt enyhén, lazán felverünk, a többit egészben hagyjuk.

Befejezés

Amikor a leves felforrt, lassan, vékony sugárban belecsurgatjuk a lazán felvert tojást, közben folyamatosan kevergetve, hogy szálas szerkezetet kapjunk. Ezután a maradék tojásokat egyesével, óvatosan a forró levesbe csúsztatjuk, mintha buggyantott tojást készítenénk. Rövid ideig főzzük, amíg a tojások meg nem dermednek.

Tálalás

A kész levest friss, aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk. Ízlés szerint tejföllel savanyíthatjuk vagy pirított kenyérkockával gazdagíthatjuk. Melegen tálaljuk.

Felhasznált források: Szoky konyhája

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése