HOZZÁVALÓK
½ evőkanál libazsír
½ evőkanál liszt
kb. ½ teáskanál egész kömény
½ gerezd fokhagyma
½ db babérlevél
1 tojás
csipetnyi friss petrezselyem (aprítva)
só, őrölt fekete bors ízlés szerint
¼ teáskanál édesnemes pirospaprika
kb. 3–4 dl víz
1 ek tejföl
néhány pirított kenyérkocka
ELKÉSZÍTÉS
Előkészítés
Megpucoljuk a fokhagymát, feltörjük a tojásokat és kicsit átkeverjük
Hőkezelés
A libazsírt vagy olajat egy lábasban felmelegítjük, majd beleszórjuk a lisztet és világos rántást készítünk belőle. Ezután hozzáadjuk az egész köményt, amit kicsit kipattogtatunk a forró zsiradékon. Ekkor jöhet a fokhagyma, amit röviden átforgatunk a rántásban, vigyázva, hogy ne égjen meg.
Egyéb hozzávalók
Amikor a kömény és a fokhagyma kiengedte az aromáját, a lábast lehúzzuk a tűzről, és beleszórjuk a pirospaprikát. Azonnal felöntjük a vízzel, hogy ne égjen meg, majd visszatesszük a tűzre és elkezdjük felforralni. Beletesszük a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és lassan főzzük tovább a levest. Közben a tojásokat előkészítjük: kettőt enyhén, lazán felverünk, a többit egészben hagyjuk.
Befejezés
Amikor a leves felforrt, lassan, vékony sugárban belecsurgatjuk a lazán felvert tojást, közben folyamatosan kevergetve, hogy szálas szerkezetet kapjunk. Ezután a maradék tojásokat egyesével, óvatosan a forró levesbe csúsztatjuk, mintha buggyantott tojást készítenénk. Rövid ideig főzzük, amíg a tojások meg nem dermednek.
Tálalás
A kész levest friss, aprított petrezselyemmel megszórva kínáljuk. Ízlés szerint tejföllel savanyíthatjuk vagy pirított kenyérkockával gazdagíthatjuk. Melegen tálaljuk.
Felhasznált források: Szoky konyhája
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése