-->

2025. november 2., vasárnap

ALMÁS MUFFIN

📖 RECEPT

HOZZÁVALÓK

Almaragu:

2 db alma (360 g megpucolva)

1 ek vaj

1 tk citromlé

1 tk őrölt fahéj

250 ml víz

Tészta:

2 db tojás

168 g kristáycukor

83 ml olaj

3 ek tejföl

200 g liszt

1 cs. sütőpor

1 csipet só

Tálalás:

porcukor

Kaja fotó

ELKÉSZÍTÉS

Előkészítés

  • Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, és kis kockákra vágjuk.
  • Előkészítjük a vajat, a citromlevet, és a fahéjat a pároláshoz.
  • A sütéshez előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
  • A muffinformát előkészítjük (kivajazzuk vagy papírkapszlikkal béleljük).

Hőkezelés

A vajat közepes lángon felolvasztjuk egy serpenyőben. Hozzáadjuk a felkockázott almát, majd citromlével és fahéjjal ízesítjük. Felöntjük kevés vízzel, és addig pároljuk, amíg a folyadék teljesen el nem párolog. Ezután levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni az almaragut.

Egyéb hozzávalók

A tojásokat a cukorral és az olajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, majd a lisztet, a sütőport és egy csipet sót. Amikor az almaragu kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a tésztába, hogy egyenletesen eloszoljon. A tésztát kanállal a muffinformákba adagoljuk kb. háromnegyedig.

Befejezés

A formákat 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 percig sütjük, amíg a muffinok aranybarnák nem lesznek. Kivesszük a sütőből, majd rácson hagyjuk kihűlni. A kihűlt muffinokat porcukorral megszórjuk.

Tálalás

Langyosan vagy hidegen is kínálható. Jól illik hozzá egy bögre forró tea, fahéjas latte, vagy egy gombóc vaníliafagylalt a tetejére különlegességként.

Felhasznált források: Szoky konyhája, street kitchen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése