Érdekességek:
A lencsefőzelék egy hagyományos magyar étel, amelynek alapját a lencse és a zöldségek képezik. Az ételnek több változata is létezik, és a receptje kicsit eltérhet attól függően, hogy hol készül. Általában a lencsét előre megfőzik, majd hozzáadják a finomra vágott zöldségeket, mint például a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a hagymát. Az egészet együtt főzik, és ízlés szerint fűszerezik.
A lencsefőzelék általában egy egyszerű, tápláló étel, amely jól illik az ázsiai konyha, a mediterrán konyha és a közép-európai konyha ízvilágába is. A lencse rendkívül gazdag fehérjében, rostban, vasban és egyéb tápanyagokban, így az étel kiváló választás lehet az egészséges étrend részeként. A lencsefőzelék jellegzetessége, hogy sűrűbb, krémesebb állagú, mint a hagyományos levesek, és általában köretként vagy önálló ételként is tálalják.
Egy recept a sok közül:
Hozzávalók:
- 2 konzerv lencse (2x400 g)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál piros paprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 babérlevél
- 2-3 szál friss kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű)
- 1-2 evőkanál ecet
- só, bors ízlés szerint
- kb. 1 liter víz
Elkészítés:
- Az előkészületek során vágd apróra a hagymát és a fokhagymát.
- Egy nagy lábasban hevítsd fel az olajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Pirítsd, amíg az hagyma üveges lesz.
- Szórd rá a lisztet, majd keverd össze alaposan a hagymával. Pirítsd további 1-2 percig.
- Ezután add hozzá a piros paprikát, az őrölt köményt, a babérlevelet és az apróra vágott kakukkfüvet. Keverd össze az egészet.
- Öntsd hozzá a lencsét és a vizet, majd fűszerezd sóval és borssal ízlés szerint. Keverd össze az egészet.
- Forrald fel, majd csökkentsd a lángot és főzd további 10-15 percig, amíg a lencse megpuhul és az ízek összeérnek.
- Ha szereted az ecetes ízt, adhatsz hozzá 1-2 evőkanál ecetet is. Ezt azonban csak az utolsó pár percben tedd hozzá a főzelékhez.
- Ha túl sűrűnek találod a főzeléket, adj hozzá még egy kis vizet.
- Tálaláskor friss kenyérrel és tejföllel tálald.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése