-->

2023. március 17., péntek

LENCSEFŐZELÉK KONZERVLENCSÉBŐL


Lencsefőzelék



Érdekességek:




A lencsefőzelék egy hagyományos magyar étel, amelynek alapját a lencse és a zöldségek képezik. Az ételnek több változata is létezik, és a receptje kicsit eltérhet attól függően, hogy hol készül. Általában a lencsét előre megfőzik, majd hozzáadják a finomra vágott zöldségeket, mint például a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a hagymát. Az egészet együtt főzik, és ízlés szerint fűszerezik.

A lencsefőzelék általában egy egyszerű, tápláló étel, amely jól illik az ázsiai konyha, a mediterrán konyha és a közép-európai konyha ízvilágába is. A lencse rendkívül gazdag fehérjében, rostban, vasban és egyéb tápanyagokban, így az étel kiváló választás lehet az egészséges étrend részeként. A lencsefőzelék jellegzetessége, hogy sűrűbb, krémesebb állagú, mint a hagyományos levesek, és általában köretként vagy önálló ételként is tálalják.



Egy recept a sok közül:


Hozzávalók:
  • 2 konzerv lencse (2x400 g)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál piros paprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 babérlevél
  • 2-3 szál friss kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű)
  • 1-2 evőkanál ecet
  • só, bors ízlés szerint
  • kb. 1 liter víz

Elkészítés:

  1. Az előkészületek során vágd apróra a hagymát és a fokhagymát.
  2. Egy nagy lábasban hevítsd fel az olajat közepes lángon, majd add hozzá az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Pirítsd, amíg az hagyma üveges lesz.
  3. Szórd rá a lisztet, majd keverd össze alaposan a hagymával. Pirítsd további 1-2 percig.
  4. Ezután add hozzá a piros paprikát, az őrölt köményt, a babérlevelet és az apróra vágott kakukkfüvet. Keverd össze az egészet.
  5. Öntsd hozzá a lencsét és a vizet, majd fűszerezd sóval és borssal ízlés szerint. Keverd össze az egészet.
  6. Forrald fel, majd csökkentsd a lángot és főzd további 10-15 percig, amíg a lencse megpuhul és az ízek összeérnek.
  7. Ha szereted az ecetes ízt, adhatsz hozzá 1-2 evőkanál ecetet is. Ezt azonban csak az utolsó pár percben tedd hozzá a főzelékhez.
  8. Ha túl sűrűnek találod a főzeléket, adj hozzá még egy kis vizet.
  9. Tálaláskor friss kenyérrel és tejföllel tálald.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése