Ki ne szeretne egy olyan levest, amely tele van minden földi jóval ami csak szem száj kívánhat? A leggazdagabb leves, amely mellett mi földi halandók csupán az apróinkat számolhatjuk.
Legfontosabb összetevők:
Hús: legjobb a marha de persze disznóból is el lehet készíteni. A mennyiséget pedig ki kire bízom hisz ízlések és pofonok. Nálam a minél több annál jobb a menő.
Bab: Megint csak attól függ mennyit csinálsz 1-2 zacskó száraz vagy 2 babkonzerv 2 embernek bőven sok.
2-3 sárgarépa
1 fehérrépa
1 vöröshagyma
1 kis darab zeller
1 TV paprika
1 paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
só->izlés szerint
bors->izlés szerint
kömény->csipetnyit
pirospaprika->2 kiskanálnyit
2 babérlevél
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
Miután megbizonyosodtunk az összetevők meglétéről el is kezdhetjük a főzést. Persze ha már előző nap bennünk volt az ötlet akkor a száraz babot mindenképp ajánlom egy éjszakára beáztatni, ha viszont aznapi ötletként jutott eszünkbe akkor konzervbabot ajánlom. Azt csak át kell mosni és kész is. A másik fajta babot érdemes egy kicsit előfőzni mielőtt hozzáadnánk a gulyásunkhoz. Félkemény az ideális.
Az előkészítéshez még hozzátartozik az is hogy kikeressük a megfelelő fűszereket. Ha ez megvan és a hús is szépen fel van kockázva jöhetnek a zöldségek. A megpucolásuk után vagy kockázni érdemes vagy karikázni. A fokhagymát és a vöröshagymát pedig felaprítani.
Ha minden szépen várakozik akár el is kezdhetjük. Egy kevés zsiradékon megpirítjuk a hagymákat. Majd a kömény társaságában a felkockázott húst is fehérre sütjük. Aztán mehet bele a pirospaprika. Ha valaki a csipősséget szereti erős paprikát is nyomathat bele. Aztán mehet a víz rá. Több mint amennyi ellepi. Mehet a babérlevél és a só bors.
Eztán a fentebb leírtak szerinti babot keverd hozzá. Ha ez is megvan akkor igyál vagy gyorsan menj mosdóba esetleg a kutyának macskának adj kaját vagy nézd meg a gyereked. Mindenesetre ne menj messzire, mert ha a hús már félig puha mehetnek bele a kockára vagy/és karikákra vágott zöldségek. A petrezselymet még ne tedd bele. Na most egy hosszabb pihenő érkezett el. Ha gondolod egy kis csipetkét rakhatsz bele.
Csipetke:
Tojás, só liszt: Keverd össze őket egy masszává. Vízzel korrigáld hogy egyenletes legyen ha szükséges. Egy kanállal vagy vágódeszkán késsel simán bele lehet szaggatni a levesbe.
Ha minden szépen megpuhult akkor tedd bele a petrezselymet keverd össze és kóstold meg! Ízlés szerint tehetsz bele még sót meg borsot. Ha megvan a kívánt íz mehet bele a csipetke fél percig még had rotyogjon és friss kenyérrel vagy anélkül már lehet is zabbantani!
Jó étvágyat hozzá!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése